SLIMMERE
MEETINGS

HOW TO: ON- EN OFFLINE VERGADEREN

Meetings: we lijken niet zonder te kunnen, maar tegelijkertijd gruwelen we ervan. Te veel mensen worden er onnodig bij betrokken, ze duren te lang en het zijn er te veel. Achteraf is het vaak ook onduidelijk wat er nu beslist is en/of wat er precies moet gebeuren. Dat kan beter, en na deze opleiding wórdt het ook beter.

Kom te weten hoe je bepaalt of een meeting noodzakelijk is of niet, en wat de alternatieven dan zijn. Leer de ‘hygiëneregels’ voor een efficiënte invite, welke technieken helpen om interactie in te bouwen waardoor je ieders focus vasthoudt, en ga aan de slag met de beslissingsmatrix als je knopen moet doorhakken. En niet te vergeten: hoe je het beste evalueert of de taken ook echt worden uitgevoerd.

Kortom: je krijgt de juiste tools en tips mee om vlot alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Pak de vergadergewoontes in jouw team of bedrijf aan en merk zelf het verschil.

Voor iedereen die last heeft van een of meerdere zaken uit dit lijstje:

  • … meetings verlopen eerder chaotisch, en belangrijke zaken worden soms vergeten.
  • … als er wél een duidelijke agenda is voor de meeting, blijkt achteraf dat het evengoed een e-mail had kunnen zijn.
  • … er is weinig interactie, waardoor mensen zich niet betrokken voelen.
  • … mensen lijken niet op te letten, waardoor je je afvraagt of de boodschap wel overkomt en/of waarom jullie überhaupt samenzitten.
  • … spontaan zuchten of met je ogen rollen bij de zoveelste meeting request.
  • … beslissingen worden uitgesteld; het lijkt alsof agendapunten tot in de oneindigheid worden ‘meegenomen naar de volgende vergadering’.
  • … noteren gebeurt niet of onvolledig, waardoor achteraf onduidelijk is wat er precies besproken of beslist is en mensen niet weten wat ze moeten doen.
  • … het is onduidelijk of genomen beslissingen ook echt worden uitgevoerd.

Vergader-itis

De symptomen van vergaderitis: te veel, te lang en onnodig vergaderen. Om de meeting-reflex te leren bestrijden, nemen we eerst vergadergewoontes onder de loep. Je leert beter begrijpen waarvoor een meeting wel echt nuttig is, en we gaan dieper in op hoe je (niet-)recurrente meetings beter aanpakt.

Voor: de meeting (beter) voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker voor meetings. Kom te weten welke afspraken je best hanteert over wie mee uitgenodigd wordt, en leer hoe je een agenda en doelen definieert voor elke vergadering. Dankzij een goede voorbereiding lukt het achteraf veel vlotter om een meeting efficiënt te leiden.

Tijdens: het engagement boosten

We leren je de kneepjes van het vak om de aandacht vast te houden tijdens een meeting. Daarvoor gaan we eerst dieper in op wat er precies gebeurt in ons brein op dat moment. We overlopen verschillende vormen van vergaderingen die het engagement boosten, inclusief tips voor inclusiviteit.

Na: genomen beslissingen en taken opvolgen

Je leert beter knopen doorhakken aan de hand van de beslissingsmatrix, en ontdekt hoe je achteraf actiepunten het beste opvolgt. Accountability en eigenaarschap zijn daarbij belangrijke sleutelwoorden. Kortom: een vergadering waar ‘niets’ uit voortkomt? Die tijden zijn voorbij na deze opleiding.

Je krijgt ook telkens hands-on tips om beter om te gaan met tools die je al gebruikt binnen je bedrijf.

De standaard duurtijd van deze opleiding is een halve dag. Afhankelijk van de doelstellingen, kan dit worden uitgebreid of aangevuld met extra modules.

Deze workshops worden georganiseerd voor groepen tot 12 personen om de interactiviteit te garanderen.

Al onze workshops worden zowel online als offline gegeven. De inhoud blijft hetzelfde, alleen de manier waarop passen we aan.

Wij laten deze sessie graag aansluiten bij jouw organisatiecultuur en  doelstellingen. Daarom voorzien wij steeds een intakegesprek.

ONZE WORKSHOPS

01

BETER DECONNECTEREN

03

ON- EN OFFLINE VERGADEREN

04

ZET JEZELF IN DE DRIVER’S SEAT

05

VERSTERK JE LEERVERMOGEN

08

MENTALE VEERKRACHT OP DE WERKVLOER

09

HOE GENERATIEVE AI JOUW WERKGELUK VERHOOGT

Up-to-date blijven rond deze thema's?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Keep
In Touch