FUEL PERFORMANCE BY WELLBEING

BOUWEN AAN STERKE TEAMS

Ondanks dat welzijn op het werk een zeer dynamisch en individueel gegeven is, zijn we zeker van één ding: als er iemand invloed heeft op het welzijn van medewerkers, dan zijn het wel de leidinggevenden zelf.

Meer nog, je hoeft niets in geluk, HR of psychologie gestudeerd te hebben om als leidinggevende mee het welzijn van hun teamleden te verhogen. Het mooie is net dat elke leidinggevende dit kan doen door samen met de teamleden de omstandigheden te creëren waarbinnen mensen tevreden kunnen zijn over hun werk, plezier ervaren, zich kunnen engageren voor hun job en weten hoe hun werk bijdraagt aan een groter geheel.

Een ‘one-size-fits-all’-aanpak laat hier te wensen over. Wel door welzijn vanuit verschillende dimensies te bekijken en door leidinggevenden concrete handvaten te geven om acties op teamniveau te nemen, creëer je impact.

Deze toolbox biedt onmiddellijke ondersteuning aan leidinggevenden en hun teams voor meer tevredenheid, plezier, engagement en zinvolheid op het werkJust in time, just in place. Effectiever kan niet.

FUEL PERFORMANCE BY WELLBEING

DE TOOLBOX

Met deze toolbox kunnen leidinggevenden en interne trainers aan de slag om met impact in te zetten op het welzijn van het team. De kern van de toolbox bestaat uit 5 oefeningen om welzijn in het team te bespreken en concretiseren. In de toolbox kan je daarvoor heel wat instrumenten vinden om concrete actiepunten te bepalen op maat van het team en de organisatie. 

HOE WERKT HET?

De toolbox begeleidt leidinggevenden en interne trainers in 3 stappen:

VOORBEREIDING

Aan de hand van korte instructievideo’s maken wij de leidinggevenden en interne trainers wegwijs in het werken met de instrumenten uit de toolbox.  

Duurtijd: 15 min.

ROLL-OUT

Ga de slag met de toolbox om welzijn in het team aan de hand van concrete oefeningen vast te nemenDe output zijn concrete acties waar de individuele teamleden en/of het volledige team mee aan de slag kunnen.

Duurtijd: Tussen 45 tot 90 min.

FOLLOW-UP

Ook na de lancering van de toolbox blijven inzetten op transfer naar de praktijk door kleine learning snacks, zoals podcasts, korte check-ins en video’s in te zetten.

Duurtijd: 5 min. per learning snack

DE TOOLBOX

Een demo van deze toolbox vind je hieronder, zo krijg je een beter idee van wat deze juist inhoudt. Wil jij de hele toolbox bekijken? Geef ons dan een seintje!

Deze klanten gingen je voor

FAQ

WERKEN MET EEN TOOLBOX

De output van elke oefening zijn concrete actiepunten op teamniveau en/of op individueel niveau. Dit gaat steeds over kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken.

Het grootste voordeel van werken met een toolbox is dat de leidinggevende samen met het team of één-op-één op eigen tempo en op elk gewenst moment aan de slag kan gaan met de oefeningen. Daarnaast is de toolbox zo opgebouwd dat de oefeningen kunnen uitgevoerd worden met de leidinggevende als facilitator. Dit toont niet alleen de betrokkenheid van de leidinggevende, maar zorgt er ook voor dat de oefening automatisch geënt wordt op de leefwereld van het individu of het team.

Een toolbox kan als stand-alone leerinterventie worden ingezet in een team meeting of in een één-op-één gesprek met een teamlid. Al onze toolboxen zijn namelijk zo gebouwd dat de leidinggevende aan de hand van een introductie video en een uitgeschreven instructie zelfstandig aan de slag kan. Optioneel is het mogelijk om de toolbox te koppelen aan de keynote ‘Fuel Performance by Wellbeing‘ en de workshop ‘Werkgeluk in eigen handen‘.  

Deze toolbox is bedoeld voor alle leidinggevenden die ondersteuning en concrete handvaten kunnen gebruiken om met impact aan het welzijn van het team te werken en welzijn bespreekbaar te maken één-op-één en/of binnen het team.

DE AANPAK & INHOUD
DE 5 OEFENINGEN

“Hoe gaat het op werk?”. Hoewel we die vraag vaak ‘in de rapte’ stellen aan elkaar, verdient het antwoord op die vraag meer aandacht dan ooit. Vooral in deze voortdurend veranderende (werk)wereld, waar het welzijn van medewerkers onder druk staat.

Acties ter ondersteuning van het welzijn op het werk worden vaak geïmplementeerd als quick fixes, zoals fruit op maandag, after works op vrijdag en een eenmalige training in veerkracht. Dat is een goed vertrekpunt, maar is het genoeg? Onderzoek wijst uit van niet.

Daarom benaderen wij welzijn op het werk vanuit meerdere dimensies (tevredenheid, plezier, engagement en zinvolheid), maar ook steeds met aandacht voor verschillen in welzijnsbehoeften tussen teamleden. Wat voor de ene collega belangrijk is in zijn of haar job, kan voor een andere collega net minder doorwegen op zijn of haar welzijn.

De rol van de leidinggevende is het openen van het gesprek hierover. Afhankelijk van wat je wilt bespreken en bereiken met het team of één-op-één, kun je de oefening(en) kiezen die het beste bij het team, het individu en de doelstelling past.

Informele gesprekken tijdens een apero, de jaarlijkse team offsite of de check-in tijdens elke team meeting. Het zijn enkele voorbeelden van zaken die ongetwijfeld bijdragen aan meer plezier op het werk. Maar is het voldoende? Onderzoek wijst uit dat professioneel welzijn een breder, dynamisch en individueel gegeven is met een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de medewerker zelf en de leidinggevende.

Het is iets waaraan gewerkt kan worden door te focussen op vier verschillende welzijnsdimensies: tevredenheid, plezier, engagement en zinvolheid.

Kies deze oefening wanneer je de 4D-blauwdruk van elk teamlid wilt ontdekken, zodat je rekening kan houden met individuele verschillen en de welzijnsblauwdruk van het team in kaart kunt brengen.

Hoewel welzijn op het werk een dynamisch en individueel gegeven is, kan elke leidinggevende een impact hebben op het professioneel welzijn van het team. Hoe? Door voor jezelf en samen met het team de condities te creëren waarin je tevreden kan zijn met je werk, plezier kan hebben in je werk, kan inzetten op uitdagende doelen,  sterktes en talenten en een gevoel zinvolheid kan ervaren.

Om deze condities te creëren, is het noodzakelijk om te begrijpen welke factoren op het werk bijdragen aan de dimensies van welzijn en welke factoren deze belemmeren en dus je welzijn op het werk hinderen.

Kies deze oefening wanneer je het gesprek wilt openen één-op-één en/of in het team over deze drivers en inhibitors om zo de specifieke welzijnsbehoeften in kaart te brengen.

Dat een leidinggevende ervoor moet zorgen dat medewerkers alleen maar plezierige taken uitvoeren, is een mythe.

Het ervaren van plezier op het werk gaat niet over het ervaren van zoveel mogelijk positieve gevoelens, maar meer over het zorgen voor een balans waarbij er meer energiegevers dan energienemers zijn voor je teamleden op het werk. De uitdaging is dat deze energiegevers en energienemers per persoon kunnen verschillen.

Kies deze oefening als je bewustzijn wilt creëren over het belang van het ervaren van een positieve verhouding tussen energiegevers en -nemers en het gesprek wilt openen over de acties die teamleden zelf kunnen ondernemen om een betere balans te creëren en welke hulp van anderen daarbij nodig is.

Over het belang van het inzetten van de sterktes van medewerkers voor hun eigen intrinsieke motivatie en het bereiken van de doelstellingen is geen twijfel meer. Desondanks blijkt dat slechts 20% van de werkende bevolking hun talenten of sterktes op het werk benutten. 

Als leidinggevende heb je samen met de teamleden de gedeelde verantwoordelijkheid om deze intrinsieke motivatie voor het werk te verhogen. Dat start bij het bespreken en ontdekken van hun talenten en sterktes.

Kies deze oefening wanneer je het gesprek één-op-één of in het team wilt openen over het potentieel dat verder benut kan worden in het team, maar ook over de vaardigheden die nog verder ontwikkeld kunnen worden.

De mate waarin teamleden hun baan als betekenisvol voor het team, de organisatie of de samenleving zien, heeft invloed op hun welzijn op het werk.

Als leidinggevende kun je actie ondernemen om het gevoel van zinvolheid van je teamleden te vergroten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om “de waarom van het team” te verduidelijken en dit binnen de organisatie te communiceren als een gedeelde missie. Een gedeelde missie biedt niet alleen een gevoel van doelgerichtheid voor de teamleden, het zorgt ook voor duidelijkheid en zorgt ervoor dat de teamleden allemaal op één lijn zitten en in dezelfde richting bewegen.

Kies deze oefening wanneer je samen met het team een team purpose wilt creëren die richting, duidelijkheid en betekenis geeft.

Up-to-date blijven rond deze thema's?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Keep
In Touch