Werk is geen tomorrowland

Werken is niet hetzelfde als een dagske tomorrowland. Maar als we het goed inrichten kunnen we er veel uithalen; tevredenheid over ons loon, plezier met onze collega’s, we kunnen ons geëngageerd voelen wanneer we ons persoonlijk ontwikkelen en zelfs zinvolheid ervaren wanneer we bijdragen tot een groter geheel. 

Ik sprak met 10 mensen die elk hun weg hebben gevonden naar werkgeluk, allemaal met dezelfde ingrediënten, maar een ander recept. Wij hopen dat de verhalen van de mensen in deze podcast je inspireren om je eigen recept tot werkgeluk te vinden en om alles uit werk te halen wat eruit te halen valt. Geen tomorrowland; wel tevredenheid, plezier, engagement en zinvolheid.

#7 The one with the ITer

Ik hou van mijn computer. Het is misschien wel het belangrijkste werkinstrument voor vele kenniswerkers onder ons. Maar soms… soms heb ik de neiging om dat spul tegen een muur te knallen. Meer dan eens blijft hij wel eens hangen of raken we onze documenten kwijt. Gelukkig kunnen we dan beroep doen op IT die ons standaard vraagt; “Heeft u de computer wel eens opnieuw opgestart?” (grrr…)  Ik vroeg me af of ITers soms ook de neiging moeten onderdrukken om met hun vuist op het toetsenbord te slaan en of ze hun baan werkelijk zinvol vinden. Ik vraag het aan Daniël Slijper, Co-founder bij HI-T.

Luister hier of via jouw favoriete kanaal:

#6 The one with the sales manager

Als wij je zouden vragen om aan een verkoper te denken, is de kans groot dat je een gehaaide man in pak voor je ziet met zijn haren in de gel naar achter gekamd. Een job in sales gaat nog steeds aak gepaard met stereotypen. “Ze worden altijd geleid door geld”, “Ze zijn niet oprecht” of “Ze horen vooral zichzelf graag praten”. Maar is dat dan wel zo? Is het mogelijk om meer uit een sales-job te halen dan externe motivatie? En kan je in ‘sales’ ook een gevoel van zinvolheid ervaren? Wij vragen het aan Tim Keyser, sales manager bij Streamz.

Luister hier of via jouw favoriete kanaal:

#5 The one with the actrice

Ooit al eens voor de spiegel gestaan om je speech voor de Oscars te oefenen? Of jezelf in de douche afgevraagd waarom jouw zangtalent nog niet ontdekt is? Heel wat mensen dromen wel eens van een baan als actrice of zanger(es). Maar is dat nu echt ‘glitter and glamour’? Is het niet vervelend om altijd iemand anders te moeten zijn op het werk? En moet acteren echt een roeping zijn om er je baan van te maken? Wij vragen het aan Ellen Verest. Ellen speelde zowel in nationale als internationele theather gezelschappen, maar de meesten onder ons gaan Ellen toch het best kennen als Nora uit de fictie reeks ‘dertigers’.

Luister hier of via jouw favoriete kanaal:

#4 The one with the doctor

We graag er meestal niet graag naartoe, naar de huisarts. Want we komen er vaak wanneer we problemen of pijn hebben. Maar toch zijn we altijd wel blij wanneer we geweest zijn. Onze huisartsen bieden het eerste vangnet wanneer het niet goed gaat. Dat heeft de coronacrisis nog maar eens bewezen. Maar raken onze huisartsen ons geklaag nooit beu? Hebben ze nooit schrik om zelf ziek te worden? En hebben ze soms ook echt plezier tussen de bacteriën en virussen door? Wij vragen het aan Dr. De Loecker! 

Luister hier of via jouw favoriete kanaal:

#3 The one with the childcare worker

Zou jij een dag vol activiteiten met 16 kinderen als rustig bestempelen? Ik denk het niet. En toch heeft Joyce haar roeping gevonden als kinderbegeleidster. Aangezien mijn hoofd al ontploft wanneer ik twee uur in een binnenspeeltuin was, ben ik toch heel benieuwd hoe het is om dag in dag uit voor de kleinsten onder ons te zorgen en hoe Joyce alles uit werk haalt wat eruit te halen valt.

Luister hier of via jouw favoriete kanaal:

#2 The one with the ambtenaar

Wanneer we denken aan een baan als ambtenaar denken we snel aan tv-programma’s zoals ‘Het eiland’ of ‘The office’. Maar kloppen deze clichés wel? Kan je geëngageerd zijn in een ‘9 to 5 job’? En is het soms beter om net van je passie niet je beroep te maken? Wij vragen het in deze aflevering aan Stijn. Hij werkt al 23 jaar bij Stad Antwerpen en legt haarscherp uit wat hij uit werk haalt. 

Luister hier of via jouw favoriete kanaal:

#1 The one with the priest

Van kredietonderzoeker bij de bank naar parochiepriester. Dat is de carrièremove die Eric Seghers jaren geleden maakt. Hoe maak je zo’n beslissing wetende dat je toch wel wat moet opgeven, zowel materieel (denk aan de auto, het loon, ..) als emotioneel (denk aan de mogelijkheid tot een gezin). En hoe is dat dan om als priester te werken? Is een uitvaart stresserender dan een zondagsmis? Is de paus de CEO?  En kan het soms ook gewoon ‘fun’ zijn op het werk? Wij vragen het in deze aflevering aan Meneer Pastoor.

Luister hier of via jouw favoriete kanaal:

blijf op de hoogte van 
nieuwe podcasts

Heb je een suggestie voor een volgende aflevering? Een vraag over werkgeluk? Of wil je ons graag laten weten wat je van deze podcast vindt? Volg ons op social media of geef een seintje! 

VOOR BEDRIJVEN
4D FRAMEWORK©

Om organisaties te begeleiden bij het stimuleren van wellbeing en werkgeluk ontwikkelden wij het 4D framework©.  Dit dient als leidraad voor al onze webinars, workshops en adviesgesprekken. Meer weten? geef ons een seintje!

Boek werkgeluk

WERKGELUK

De fabels, de feiten en de oplossingen.

Wil jij meteen aan de slag met het 4D framework rond werkgeluk? In het boek ‘Werkgeluk – de fabels, feiten en de oplossingen’ legt Dajo De Prins uit waaruit werkgeluk bestaat, waarom velen onder ons niet gelukkig zijn op het werk, waarom de oplossingen uit de klassieke geluksleer niet werken en wat we dan wel kunnen doen om het tij te keren. Het recentste wetenschappelijk onderzoek naar werk en geluk vormt daarbij de leidraad. Centraal staan een reeks aanbevelingen en tips voor werkenden en organisaties.

Werkgeluk is een boek voor zij die de arbeidsmarkt betreden, voor werknemers die meer voldoening uit hun baan willen halen en voor bedrijven die een bijdrage willen leveren aan het werkgeluk van hun medewerkers. Het is een oproep om na de coronacrisis niet terug te vallen in oude gewoontes, maar om geluk eindelijk de centrale plaats te geven die het verdient in werk.

ABOUT

WHO WE ARE

Ook wij hebben zelf gejongleerd met de 4 dimensies werk om alles uit werk te halen wat eruit te halen valt. En dat valt nu mooi op z’n plaats: We verdienen ons brood (tevredenheid) door samen met fijne klanten en collega’s (plezier) te doen waar we goed in zijn (engagement) en dragen zo bij aan goed & gelukkig werk (zinvolheid).

Toegegeven, er is nog werk aan de winkel. En dat is nu net het werk dat ons gelukkig maakt.

Katelijn is neurowetenschapper en bedrijfsexperte. Al meer dan 10 jaar ondersteunt zij organisaties …

Dajo is doctor in de rechten en geluksexpert. Zijn fascinatie voor geluk ontstond toen hij als raadgever …

ONZE EVENTS

16/09/2024
WERK IS GEEN TOMORROWLAND
14/10/2024
5 SLEUTELMOMENTEN
21/10/2024
Beter deconnecteren
25/11/2024
Empower je mensen