WERKDRUK BESPREKEN
IN MIJN TEAM

STILSTAAN OM VOORUIT TE GAAN

Gesprekken voeren over werkdruk, stress en zelfs burn-out, is niet iets wat je elke dag doet. Het gaat dan ook nog eens over delicate zaken waarbij je niets verkeerd wil zeggen. Logisch dus dat leidinggevenden hiermee worstelen. Net daarom is het van cruciaal belang dat leidinggevenden concrete handvaten aangeboden krijgen op het juiste moment en binnen de juiste context.


Wil je aan de slag gaan om werkdruk te voorkomen of wil je werkstress bespreekbaar maken? Is er begeleiding nodig voor iemand die is uitgevallen met een burn-out? Of gaat er iemand na lange afwezigheid terug aan de slag? Voor elk van die sleutelmomenten biedt deze toolbox onmiddellijk hulp, ondersteuning en antwoorden op eventuele vragen. Just in time, just in place. Effectiever kan niet.

WERKDRUK - EN STRESS BESPREEKBAAR MAKEN

DE TOOLBOX

Met deze toolbox kunnen leidinggevenden en interne trainers zelf aan de slag om werkdruk -of stress in hun team te bespreken én te optimaliseren tijdens een toolbox meeting. De kern van de toolbox bestaat uit een set van vragen en oefeningen om op 5 cruciale sleutelmomenten werkdruk in het team te bespreken. In de toolbox kan je verder heel wat instrumenten vinden om concrete actiepunten te bepalen op maat van het team en de organisatie. Het doel van een toolbox meeting is om die concrete actiepunten vast te leggen, aan te pakken en zo het werkgeluk van het team en de teamleden te verhogen met kleine acties die een groot verschil maken.

HOE WERKT HET?

De Toolbox begeleidt leidinggevenden en interne trainers in 3 stappen om werkdruk in hun team in kaart te brengen en te optimaliseren:

VOORBEREIDING

Aan de hand van korte instructievideo’s maken wij de leidinggevenden wegwijs in het werken met de instrumenten uit de toolbox.  

Duurtijd: 15 min.

ROLL-OUT

Ga de slag met de toolbox om werkdruk -of stress in het team te bespreken en te optimaliseren. De output is een concreet actieplan waar het team mee aan de slag kan.

Duurtijd: Tussen 45 tot 90 min.

FOLLOW-UP

Ook na de toolbox meeting blijven we werken aan werkgeluk door kleine learning snacks, zoals podcasts, korte check-ins en video’s in te zetten.

Duurtijd: 10 min. per learning snack

DE TOOLBOX

Een demo van deze toolbox vind je hieronder, zo krijg je een beter idee van wat deze juist inhoudt. Wil jij de hele toolbox bekijken? Geef ons dan een seintje!

Deze klanten gingen je voor

FAQ

WERKEN MET EEN TOOLBOX

De output van een toolbox meeting is een overzicht van concrete actiepunten op elk van de 5 sleutelmomenten en dit zowel op team als individueel niveau. Dit gaat steeds over kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken.

Het grootste voordeel van werken met een toolbox is dat de leidinggevende de sessie zelf faciliteert. Dit toont niet alleen betrokkenheid, maar zorgt er ook voor dat de toolboxsessie automatisch geënt wordt op de leefwereld van het team.

Een toolbox kan als stand-alone leerinterventie worden ingezet. Al onze toolboxen zijn namelijk zo gebouwd dat de leidinggevende aan de hand van de line-out en prep-talk video’s  zelfstandig aan de slag kan. Optioneel is het mogelijk om de toolbox te koppelen aan de leiderschapssessie ‘Leiderschap bij werkdruk en stress‘. 

Deze toolbox is bedoeld voor alle leidinggevenden die wat ondersteuning en concrete handvaten kunnen gebruiken om werkdruk en stress beter bespreekbaar te maken binnen hun team, en die op de meest professionele manier delicate gesprekken willen kunnen voeren.



ONZE AANPAK
DE 5 SLEUTELMOMENTEN

Wij zien werkdruk- en stress niet alleen als een uitdaging, maar ook als een kans om de gezondheid, engagement en tevredenheid van medewerkers te bevorderen. Daarom benaderen we deze graag als waardevolle kansen voor groei en ontwikkeling. We richten ons op vijf sleutelmomenten die cruciaal zijn voor het optimaliseren van de werkbeleving van zowel werknemers als de organisatie.

Afhankelijk van waar het team of de individuele medewerker zich bevindt, zijn de gesprekken die je als leidinggevende voert namelijk anders. Preventief werkdruk bespreekbaar maken, doe je namelijk op een heel andere manier dan wanneer er effectief werkstress is. Net zoals je een burn-out gesprek op een heel andere manier voert dan een werkhervattingsgesprek.

Als leidinggevende is het daarom cruciaal om jouw rol te begrijpen in elk van deze sleutelmomenten en om over de nodige handvaten te beschikken om dit gesprek aan te gaan. 

De werkdruk binnen de perken houden: makkelijker gezegd dan gedaan? Toch zijn er een aantal slimme manieren die ervoor zorgen dat je medewerkers minder druk ervaren. De werkdruk binnen de perken houden: makkelijker gezegd dan gedaan? Toch zijn er een aantal slimme manieren die ervoor zorgen dat je medewerkers minder druk ervaren. Kies voor deze (team)oefening wanneer je pro-actief het gesprek wil openen rond het nemen van pauzes. Ideaal om te introduceren op een moment dat je voelt dat er op het vlak van werkdruk meer ademruimte is voor het team en zo toch proactief te blijven inspelen op het welzijn van het team.

Een strakke deadline helpt soms om iets snel en efficiënt gedaan te krijgen; het is als een duwtje in de rug. Dat noemen we dan gezonde werkdruk. Maar die kan ook ongezond worden. Wat is het verschil precies, en hoe zorg je voor de juiste balans? Je krijgt de juiste tools in handen om dit bespreekbaar te maken binnen je team.

De eigenlijke workload en de druk die mensen ervaren, zijn twee verschillende zaken. Werkstress verschilt dus van persoon tot persoon. Wat zijn de signalen die je als leidinggevende kan oppikken om een kantelpunt te voorkomen? De eigenlijke workload en de druk die mensen ervaren, zijn twee verschillende zaken. Werkstress verschilt dus van persoon tot persoon. Wat zijn de signalen die je als leidinggevende kan oppikken om een kantelpunt te voorkomen? Met een professionele acteur oefenen we samen de typische “Hoe is ‘t?”-gesprekken.

Als iemand te lang in het rood gaat, is een burn-out soms een jammerlijk gevolg. Omdat dit een uitzonderlijke situatie is, is het ook niet zo gek dat je niet goed weet hoe je hier het beste mee omgaat. Je krijgt een handige leidraad en technieken aangereikt, waarmee je meteen aan de slag kan.

Na een burn-out laat je iemand niet ‘gewoon’ terug aan de slag gaan alsof er nooit iets is gebeurd. Je komt te weten hoe je zo’n terugkeer best voorbereidt, en we vertellen je alles over de meest voorkomende fouten in zo’n situatie. Met onze tips én dankzij onze leidraad weet je achteraf perfect hoe je zorgt voor een vlotte re-integratie.

Up-to-date blijven rond deze thema's?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Keep
In Touch