MET DEZE VIER VRAGEN MAAK JE WELZIJN BESPREEKBAAR IN JOUW TEAM

CONCRETE TIPS

“En, hoe gaat het met je?” We vragen het soms met de beste bedoelingen aan onze collega’s, maar laat ons eerlijk zijn: vaak ook uit gewoonte. Het is een beetje een luie vraag, want je kent al op voorhand het antwoord: “Goed, en met jou?” Dat kan beter. Wil je weten hoe het écht met je team gaat, dan stel je beter andere vragen. Goed nieuws: wij hebben voor jou al uitgedokterd welke dat dan precies zijn.

Op een brede vraag krijg je vaak een antwoord met een brede omweg naar de waarheid.

DE SPELBREKER: VERMIJD SOCIALE WENSELIJKHEID

Eerst nog een klein woordje over waarom de typische ‘hoe gaat het met je’ niet werkt. Heel die uitwisseling (“Goed, en met jou?” – “Ook goed.”) is eerder een ritueel, waarbij de antwoorden al op voorhand bepaald zijn. En mensen wijken over het algemeen niet graag af van de norm. Je gesprekspartner heeft niet echt het gevoel dat die iets anders kán zeggen dan ‘goed’. En dus krijg je geen oprecht, maar een nietszeggend standaard antwoord.

 

Als je vraagt hoe het met iemand gaat, dan is het ook niet duidelijk wat je nu precies bedoelt. In het algemeen, enkel op het werk, of ook privé? Deze week, vandaag, op dit moment? Daarnaast gooit sociale wenselijkheid roet in het eten. We vertellen niet graag dat het wat moeilijker gaat, of als we ergens mee zitten. En op de werkvloer vrezen mensen soms dat ze slecht scoren bij hun werkgever als ze hun hart luchten. Of dat ze dan zwak overkomen. Onterecht, natuurlijk.

STEL CONCRETE VRAGEN

De oplossing: vraag heel concreet naar specifieke aspecten van mentaal welzijn. Zo voorkom je vage antwoorden waar je toch niet wijzer uit wordt. Wil je weten hoe je team zich écht voelt, dan vraag je beter gericht naar de verschillende dimensies van welzijn: tevredenheid, plezier, engagement en zinvolheid. Laat ons het hier even toepassen. Voor elke dimensie geven we alvast de voorzet met één concrete vraag.

01. WAT VOND JE LEUK OF NET MINDER LEUK DEZE WEEK?

Hierop ligt doorgaans de focus als het om mentaal welzijn gaat: vinden we het allemaal (nog) leuk? Plezier is ook vaak een quick fix: snel een teamuitje of een feestje regelen om de sfeer te verbeteren. Maar vraag liever eens expliciet naar wat (voor werk) je medewerkers plezierig vinden. Wie weet is een bepaalde taak wel een energievreter voor de ene, maar een energiegever voor de andere. Zo zorg je voor duurzaam plezier op het werk, voor het hele team.

02. WELKE TAKEN ZIJN JOUW ECHT OP HET LIJF GESCHREVEN?

Hiermee pols je naar het engagement van de andere. Hoe meer die het gevoel heeft dat die zijn talent kan maximaliseren, hoe hoger het engagement. Logisch: voor wat hoort wat. Bespeur je teleurstelling in het antwoord op deze vraag? Vraag je dan af hoe jij kan helpen bij de jobcrafting van je teamgenoot. Zo draag je bij aan diens mentaal welzijn, wat zich dan weer vertaalt in extra motivatie. Iedereen wint!

03. WAAR LIG JE WAKKER VAN?

Of je genoeg vertrouwen en waardering krijgt van je leidinggevende of je work-life balans niet te scheef zit… Er zijn heel wat zaken waarvan medewerkers misschien wel wakker liggen. En ze zeggen allemaal iets over de tevredenheid over hun werk. Durf er dus ook gewoon naar te vragen. Want wat je niet weet, kan je niet aanpakken.

04. WANNEER HEB JE VOOR HET LAATST HET GEVOEL GEHAD ECHT ERGENS AAN BIJ TE DRAGEN MET JE WERK?

Met deze vraag pols je naar de zinvolheid van werk, de purpose die je medewerkers (al dan niet) voelen. Mooi meegenomen als je teamleden dit überhaupt ervaren, want het is de minst evidente dimensie van de vier. Het gaat om het gevoel dat je bijdraagt aan een groter geheel. Sommigen halen die zinvolheid ook simpelweg uit het feit dat ze deel uitmaken van een team. Hoe zit dat bij jouw collega’s? Vraag ernaar, en je hebt een concreet vertrekpunt.

HULP NODIG?

Met deze 4 vragen beschik je alvast over enkele handvaten om te polsen naar het wellbeing van je team. Als je nood hebt aan wat meer begeleiding en een echte houvast, dan is er onze ‘Teamwork in 4D’ toolbox. Daarin zitten onder andere prep-talk video’s voor de leidinggevende en een fysieke card deck met oefeningen. Als follow-up krijg je geregeld nog kleine learning snacks.

Benieuwd naar meer science geek nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ONZE EVENTS

Keep
In Touch