JE TEAM ZELF LATEN KIEZEN HOE ZE HYBRIDE SAMENWERKEN?

SLECHT PLAN!

LEESTIJD: 7 MIN.

Nu de eerste ‘back-to-the-office-vreugde’ stilaan gaat liggen, moeten we  een manier van werken vinden die het beste van beide werelden combineert en waar iedereen zich in kan vinden. Maar hoe doe je dat nu?

Een logische eerste reflex is om de teamleden in onderling overleg te laten kiezen wie wanneer thuiswerkt. Je wil de autonomie die medewerkers hebben opgebouwd niet zomaar afpakken en bovendien toon je zo vertrouwen. Maar het gevaar bestaat dan natuurlijk dat de teamleden elkaar niet vaak genoeg gaan zien. Dus je moet er ook voor zorgen dat er voldoende ruimte is om fysiek samen te werken en verbondenheid te creëren. 

Hoe kan je als leidinggevende autonomie blijven stimuleren en tegelijk voor verbondenheid zorgen? Eén ding is zeker, dat doe je alvast niet door iedereen zelf te laten kiezen wie wanneer thuiswerkt.

The red flags

Het kan verleidelijk zijn om op zoek te gaan naar de gemene deler, maar stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Als we ons moeten aanpassen aan de wensen van onze collega’s, gaan we het hen dan kwalijk nemen?
  • En hoe zorg je er dan voor dat er geen ‘kliekjes’ ontstaan?
  • Maandagen, woensdagen en vrijdagen zijn populaire thuiswerkdagen. Gaan we alles dan centreren op dinsdag en donderdag? 
  • Gaan we elkaar dan nog allemaal samen zien? 
  • Organiseren we niet te veel online meetings?
  • En wat was die achternaam nu weer van die nieuwe collega?
SCHRIJF JE IN VOOR HET GRATIS WEBINAR '3 ESSENTIALS FOR HYBRID WORKING'

IN 3 STAPPEN NAAR HYBRID WORKING IN JOUW TEAM

Net omdat mensen binnen je team verschillende voorkeuren hebben over het hybride werken, moet de vraag niet zijn “Hoe vaak wil je naar kantoor komen?”, maar eerder “Wat vinden we dat er op kantoor moet gebeuren zodat ons team zo goed mogelijk kan draaien?”.

Pas wanneer we ons als team die vraag hebben gesteld, kunnen we afspraken maken over het ‘wie-wat-wanneer’ van hybride werken. Bovendien kunnen we ook dan pas als groep de meerwaarde zien van bepaalde afspraken. 

STAP 1

WELKE KANTOORFUNCTIES ZIJN CRUCIAAL VOOR JOUW TEAM?

In het boek ‘the corporate brain’ bespreekt K. Wawoe 6 functies van hét kantoor. Om ervoor te zorgen dat jouw team efficiënt samenwerkt met voldoende ruimte voor verbondenheid en groei is het in eerste instantie cruciaal om afspraken te maken welke van deze functies cruciaal zijn voor het team en wanneer deze het meest efficiënt op afstand of op kantoor kunnen gebeuren. Hoe organiseer jij de 6 functies in je team?

01

Cooperation & Coaching

Brainstormen, coachen en samen aan creatieve taken werken kan best op kantoor. Het gaat hier niet (per se) over de koffie die gedeeld wordt, maar over de kennis en de ideeën. Mensen willen groeien en leren van elkaar. En dat blijkt toch nog steeds best face-to-face te gebeuren. Hebben jullie een D-day waarop het hele team op kantoor is?

02

Connecting & Colliding

Collega’s die al een tijdje samenwerken, zijn dat best goed blijven doen online. Alleen gaven vele mensen aan dat de cirkel van collega’s steeds kleiner werd. Bovendien was het voor ‘jongere’ of nieuwe werknemers moeilijker om een netwerk op te bouwen. Connecteren (en conflicteren) doen we dan ook best in het echt.

03

Coördination & Communication

Wawoe schrijft: “Een vijand van concentratie op het werk (en niet thuis) is niet fysiek lawaai, maar afleiding.” Het is belangrijk om afspraken te maken over welke kanalen wanneer worden gebruikt. Korte meetings waar er informatie wordt uitgewisseld kunnen zeker online. Terwijl vergaderingen met emotionele lading weer beter face-to-face worden georganiseerd.

04

Concentration

Er zijn grote individuele verschillen tussen wie zich waar het best kan concentreren. De ene persoon heeft een ‘noise-canceling headphone’ nodig, de andere kan zich niet concentreren zonder ‘geroezemoes’ op de achtergrond. Concentreren kan dus zowel op kantoor als op afstand.’ Maak vooral afspraken over hoe dat gebeurt.

05

Clients

De meeste teams hebben direct contact met klanten of externen. Een kantoor kan een representatieve functie hebben als je klanten meteen de cultuur wil laten voelen. Aan de andere kant appreciëren ook klanten vaak de tijdsbesparing van de verplaatsing die wegvalt. Afhankelijk van het effect dat je wil sorteren, kan ook dit zowel op kantoor als online gebeuren.

06

Cardio

Voldoende beweging was voor de pandemie al iets om aandacht aan te besteden, maar zeker wanneer we van thuis uit werken moeten we ons vaak nog bewuster zijn van het feit dat we voldoende bewegen. Cardio gebeurt daarom het best thuis als op kantoor. Wanneer plan jij het in?

STAP 2

MAAK EEN WEEKPLANNING

Je ziet het. Het kantoor enkel een ontmoetingsplaats noemen, is misschien wat kort door de bocht. Het doel is niet alleen connecteren, maar ook leren, uitdagen, samenwerken, nieuwe ideeën opdoen, inspireren, …. Afhankelijk van jouw team zullen deze activiteiten anders vormgegeven worden. Maak afspraken en zet deze afspraken op papier of geef ze net zoals Wawoe weer in de vorm van een weekschema.

Door aan de hand van deze 6 C’s in gesprek te gaan met jouw team kan je het kantoor en de tijd thuis op zo’n manier benutten zodat het team zo goed mogelijk kan draaien; zowel naar efficiëntie als verbondenheid. Op die manier kan er net door het structureren ook ruimte worden geboden voor autonomie.

Weekschema hybride werken
Weekschema

STAP 3

BE FLEXIBLE

Vaak hebben teams ambitieuze plannen om in één klap alle processen opnieuw vast te leggen. Loop niet te hard van stapel! Een hybride manier van samenwerken creëren kan best even duren. Laat je team weten dat het ‘work in progress’ is en evalueer de manier van samenwerken regelmatig en op vaste tijdstippen.  

Leading in a digital age is geen rocket science. Met de juiste (wetenschappelijke) handvaten kan het zelfs heel leuk zijn. Meer weten? Kom dan gerust even online langs op één van onze gratis events ‘Leading in a digital age’. 

SCHRIJF JE IN VOOR HET GRATIS WEBINAR '3 ESSENTIALS FOR HYBRID WORKING'

ONS AANBOD

HULP NODIG?

In onze leeroplossingen pakken we de verschillende uitdagingen rond hybride werken waar zowel werknemers en leidinggevenden voor staan, aan. Het doel is steeds om medewerkers en teams beter te laten (samen)werken op afstand met oog op werkgeluk. En dat is niet alleen interessant voor de huidige workforce, maar ook voor het aantrekken van nieuw talent.

Keep
In Touch