MIJN 4D BLAUWDRUK

Voor elk van ons wegen de 4 dimensies van werkgeluk anders door. De ene persoon hecht meer waarde aan plezier terwijl de andere zinvolheid als belangrijkste factor noteert.

Inzicht in jouw eigen 4D BLAUWDRUK kan je helpen om de juiste acties te ondernemen om alles uit werk te halen wat eruit te halen valt.
Geen Tomorrowland; wel tevredenheid, plezier, engagement en zinvolheid

DE GRENZEN

Voordat we met heel wat acties komen aandraven om die cijfers op te krikken, is het belangrijk om rekening te houden met 3 factoren.

>> Zo bepaald de soort baan die doet voor een groot deel welke dimensies makkelijk voor handen zijn en welke minder makkelijk. Werken in een bloemenwinkel is iets anders dan werken als advocaat.

>> Ook de fase van je leven bepaalt heel veel. 

>> En als laatste speelt je geluksstijl ook een doorslaggevende rol. 

Met welke grenzen hou jij rekening?

ZINVOLHEID

Om werkgeluk te ervaren moet je je baan zinvol vinden. Je moet het gevoel hebben dat je met je werk bijdraagt, dat je iets waardevols of goeds doet. 

Zinvol werk is meer dan werk dat niet zinloos is. Het is ook meer dan werk dat alleen maar nuttig is. Zinvol werk heeft waarde en betekenis.  Wie zijn werk in die zin als zinvol ervaart, beleeft niet slechts een kortstondig positief affect, maar werkt in het voortdurende besef dat zijn professionele activiteit van waarde is.

ENGAGEMENT

Actief engagement behelst veel meer dan de minimale betrokkenheid die je nodig hebt om tevreden en prettig te kunnen werken. Het gaat om een diepgaande betrokkenheid die je in beweging brengt en die gepaard gaat met het beleven van emoties zoals toewijding, motivatie, volharding, vitaliteit, energie, alertheid, enthousiasme, absorptie en trots. Engagement, het zal je niet verbazen, is gedefinieerd als het tegenovergestelde van burn-out en begint met het inzetten van jouw talenten.

PLEZIER

Werkgeluk is natuurlijk ook een kwestie van je werk als positief beleven op het moment zelf, van je vaker goed voelen dan slecht terwijl je aan het werk bent, van werkplezier dus. Iemand die vaker pijn dan genot ervaart op het werk, kan misschien alles bij elkaar wel tevreden zijn over zijn baan, maar gelukkig kunnen we hem niet noemen. Je moet ook in real time meer goede gevoelens dan slechte gevoelens ervaren. Of in het wetenschappelijk jargon meer positieve dan negatieve affecten. Waar haal jij je werkplezier uit?

TEVREDENHEID

Om te weten of je tevreden bent over het domein werk moet je er afstand van nemen, erover nadenken en tot een weloverwogen oordeel komen. Ben ik alles bij elkaar genomen tevreden over mijn werk? En hoe tevreden dan? 

MIJN 4D MOVES & NEEDS

PODCAST

Werk is geen tomorrowland

Werken is niet hetzelfde als een dagske tomorrowland. Maar als we het goed inrichten kunnen we er veel uithalen; tevredenheid over ons loon, plezier met onze collega’s, we kunnen ons geëngageerd voelen wanneer we ons persoonlijk ontwikkelen en zelfs zinvolheid ervaren wanneer we bijdragen tot een groter geheel. 

Ik sprak met 10 mensen die elk hun weg hebben gevonden naar werkgeluk, allemaal met dezelfde ingrediënten, maar een ander recept. Wij hopen dat de verhalen van de mensen in deze podcast je inspireren om je eigen recept tot werkgeluk te vinden en om alles uit werk te halen wat eruit te halen valt. Geen tomorrowland; wel tevredenheid, plezier, engagement en zinvolheid.

Up-to-date blijven rond deze thema's?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ABOUT

WHO WE ARE

Ook wij hebben zelf gejongleerd met de 4 dimensies werk om alles uit werk te halen wat eruit te halen valt. En dat valt nu mooi op z’n plaats: We verdienen ons brood (tevredenheid) door samen met fijne klanten en collega’s (plezier) te doen waar we goed in zijn (engagement) en dragen zo bij aan goed & gelukkig werk (zinvolheid).

Toegegeven, er is nog werk aan de winkel. En dat is nu net het werk dat ons gelukkig maakt.

Katelijn is neurowetenschapper en bedrijfsexperte. Al meer dan 10 jaar ondersteunt zij organisaties …

Dajo is doctor in de rechten en geluksexpert. Zijn fascinatie voor geluk ontstond toen hij als raadgever …

Keep
In Touch