UNPLUG TO
RE-CONNECT

 

VEEL SUCCES MET DE TIPS & TRICKS!

Fijn dat je erbij was!

De ‘always-on(line)’ cultuur maakt van deconnecteren een flinke uitdaging. Altijd verbonden zijn lijkt normaal, maar het heeft impact: overprikkeling, concentratieproblemen, en zelfs burn-out liggen op de loer.

Tijdens de training ontdekten we hoe je écht kunt loskoppelen – digitaal, mentaal én emotioneel. Het gaat niet alleen om meer focus en minder afleiding, maar ook om ruimte maken voor herstel en mentaal los te koppelen van het werk na het werk.

Via deze pagina kan je de slides downloaden en delen we nog een kleine reminder. Veel succes met de toepassing van de tips & tricks!

 

EEN KLEINE REMINDER...

WIL JE ECHT DECONNECTEREN? WEES DAN MEER ZOALS DEZE ZEBRA.


Een zebra ligt niet wakker van een leeuw, terwijl wij soms wel wakker liggen van ons werk. Hoe komt dat?

Beide zaken zijn (mogelijke) stressoren waar het brein op reageert. Het verschil is dat ons menselijke brein is uitgerust met een zeer uitgebreid voorspellend vermogen.

In de meeste situaties is dat een fantastische eigenschap. Maar het zorgt er ook voor dat we stress kunnen krijgen over dingen die op dat moment helemaal niet ‘acuut’ zijn.

Je zit bijvoorbeeld te genieten van een film, en toch zit je met je gedachten bij de meeting van morgen of bij een moeilijk gesprek dat je moet voeren.

Anticipatie stress, heet dat dan. Je maakt voorspellingen over de werkdag van morgen.

Bij die zebra is de ‘fysieke deconnectie’ van de leeuw voldoende om terug rustig verder te grazen. Weg stress.

Maar wanneer wij onze laptop of smartphone wegleggen (vaak toch een bron van stress), dan merk je zelf ook wel dat dit soms niet voldoende is om écht tot rust te komen.

Dat is omdat we (ook) nood hebben aan psychologische deconnectie.

Een passieve manier van rusten, zoals tv kijken of eens lekker luieren met een drankje, is daarvoor niet per se de beste optie. Dan gaan je gedachten toch al snel weer afdwalen.

Trakteer jezelf liever eens op een actievere vorm van rust. Doe iets dat je gedachten verzet, iets dat je actief plezier geeft of iets dat je uitdaagt.

Denk maar aan sporten, je bezighouden met een hobby, afspreken met iemand om samen te gaan wandelen, naar een museum gaan, …

Zo kan je fysiek én mentaal herbronnen. En dat is waar deconnectie om draait.