TOOLBOX

3 ESSENTIALS FOR HYBRID WORK

Welkom

Het hybride werken heeft ook de manier waarop teams samen werken sterk veranderd. We hebben allemaal onze voorkeuren, doelen en verwachtingen. Een one-size-fits-all oplossing zit er dus niet in. De optimale manier van (hybride) samenwerken kan verschillen tussen teams, departementen en organisaties.

Net daarom is het belangrijk om over de juiste handvaten te beschikken om op gezette tijden de hybride teamwerking te evalueren en te optimaliseren. Want pas dan kunnen we als team de beste resultaten boeken.

En dat is exact het doel van deze toolbox; handvaten aanreiken om het hybride samenwerken in teams te optimaliserenMet deze toolbox kan jij zelf aan de slag om de samenwerking in jouw team(s) te optimaliseren.

WAT WIL JIJ DOEN?

De kern van de toolbox bestaat uit een 4 oefeningen om de verwachtingen en mogelijkheden rond hybride samenwerken te bespreken en concrete actiepunten te bepalen op maat van jouw team.

Jij kent jouw team natuurlijk het best. Bepaal zelf welke actie jij wil ondernemen om het hybride samenwerken een boost te geven en zo te werken aan team empowerment!

Kies voor deze (team)oefening als je preventief wil inzetten op de manier waarop de teamleden deconnecteren tijdens en na het werk. Ideaal om te introduceren op een moment dat je voelt dat er op het vlak van werkdruk meer ademruimte is voor het team en toch proactief te blijven inspelen op het welzijn van het team.

 

Ik zou hier eens checken bi Stad Mechelen of zij teamleden, collega’s of nog iets anders gebruiken.

> MORE

Kies voor deze oefening wanneer je graag samen met je team een stand van zaken opmaakt over welke afspraken over de manier van werken geapprecieerd worden en welke nog verder gefinetuned kunnen worden. Ideaal om het team empowerment een boost te geven!

> MORE

Kies voor deze oefening wanneer je afspraken wil maken over wat jullie als team doen wanneer jullie samen op kantoor zijn en welke zaken jullie beter op afstand doen. Ideaal om aan verbinding te werken!

> MORE

Kies voor deze oefening wanneer je de inhoud en organisatie van julie teammeetings onder handen wil nemen. Ideaal wanneer je merkt dat de ‘fut’ uit de teammeetings is!

> MORE

HOE WERKT HET?

01.

BETER DECONNECTEREN

Stilstaan met het team bij hoe we beter kunnen deconnecteren tijdens en na het werk.

Video afspelen

Stilstaan om vooruit te gaan is niet alleen iets dat je doet op het moment dat de stress toeneemt, maar ook iets waar je proactief op inzet door voldoende te deconnecteren tijdens en na de uren. Zo zorg je er niet alleen voor dat je aan het einde van de dag nog energie over hebt, maar ook dat jouw vrije tijd optimaal wordt benut.

In deze eerste oefening breng je het gesprek rond het nemen van micro pauzes doorheen de dag en optimaal herstel na de werkuren op gang aan de hand van de 7 soorten rust.

De 7 soorten rust bieden inzicht in de verschillende energiebronnen die uitgeput kunnen geraken doorheen de dag.  Je gaat concreet aan de slag met hoe deze terug opgeladen kunnen worden voor optimaal herstel en verhoogde productiviteit.

Met deze oefening creëer je met het team een gedeelde taal rond het nemen van micro pauzes en herstel.

01.

TEAMGEWOONTES ONDER DE LOEP

HOE HALEN WE HET BESTE UIT ONS TEAM?

Video afspelen

In deze oefening breng je samen met je team de ‘drivers’ & ‘inhibitors’ van van de team samenwerking in kaart.

Onze hybride manier van samenwerking is vaak organisch ontstaan met vallen en opstaan. Zowel tijdens als na de pandemie hebben we geëxperimenteerd met deze nieuwe manier van samenwerken. Hieruit zijn al heel wat ‘good practices’ ontstaan die de samenwerking binnen het team een boost geven. Maar door het snelle schakelen, is de kans groot dat er ook minder nuttige gewoonten zijn ontstaan die de verbondenheid en efficiëntie van het team in de weg staan.

In deze oefening staan we stil bij ‘The Good, The bad & The Ugly’. Welke teamgewoontes willen we houden? Welke willen we kwijt? En welke kunnen we nog bijschaven om deze nog beter te maken?

02.

ACTIVITY BASED WORKING

WAT DOEN WE WANNEER WE OP KANTOOR WERKEN?

Video afspelen

In deze oefening maken we afspraken over wat we doen wanneer we op kantoor zijn en welke activiteiten er beter op afstand georganiseerd kunnen worden.

“Waarom zou ik naar kantoor komen als er verder toch niemand is?” of “Iedereen zit de hele dag in meetings, wat heb je er dan aan?”. Vragen die velen onder ons waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Sinds het hybride werken zijn ingang gevonden heeft op de werkvloer wordt de vraag “Wat doen we op kantoor zodat ons team goed functioneert?” extra relevant.

Deze oefening helpt jou en je team om te bepalen welke zaken je samen op kantoor kan doen en welke taken prima vanop afstand kunnen gebeuren.  

ONE ING WAY OF WORKING

Inspiratie nodig over welke activiteiten je best thuis of op kantoor kan doen? Download hier de ‘One ING way of working’.

03.

MEETING HYGIËNE

HOE ZORGEN WE ERVOOR DAT WE WEER ENERGIE KRIJGEN VAN ONZE MEETINGS?

Video afspelen

In deze oefening nemen we de meetinghygiëne van het team onder de loep.

“Onze teammeeting is tijdverlies”, “Er wordt nooit iets beslist!”, “Wie neemt er nu actie?” of “Naar mij wordt er nooit geluisterd tijdens een teammeeting!”. Wanneer deze uitspraken je bekend in de oren klinken, betekent dit dat het tijd is om de synchrone en de a-synchrone afspraken over de meeting hygiëne te (her)bekijken. Een teammeeting moet energie geven aan jezelf en je team.

En dat is exact de bedoeling van deze oefening. Synchrone en a-synchrone teamafspraken maken rond de inhoud en de organisatie van de meetings.