Hoe voorkom je technostress op de werkvloer?

Verbeter digitaal welzijn mét digitale tools

Digitale tools verbeteren ons (werk)leven significant, hoewel daar een grote ‘maar’ aan vasthangt. Want als we niet goed omgaan met al die technologie, krijgen we te maken met zogenaamde technostress. Wat is dat precies, en hoe voorkom je het? Of met andere woorden: hoe haal je het beste uit al die digitale tools op de werkvloer?

De positieve kanten van technologie

Working from home en toch tegelijk aan hetzelfde document werken als je collega’s, niet meer per se fysiek moeten samenkomen voor een meeting, documenten van jaren geleden opsnorren met één zoekopdracht, slim agendabeheer… Laat ons even wel wezen: technologie heeft ons leven ongelofelijk verbeterd. De communicatie is sneller, (samen)werken is efficiënter. Maar toegegeven: het is soms ook… veel.

DE KEERZIJDE: TECHNOSTRESS

 

De alomtegenwoordigheid van technologie kan ervoor zorgen dat je sneller overprikkeld raakt. Je hebt dan bijvoorbeeld het gevoel dat het superdruk is op het werk omdat je langs alle kanten gebombardeerd wordt door vragen, to do’s of meldingen. Terwijl je workload eigenlijk wel behapbaar is, lijkt dat helemaal niet zo door de digital overload.

Het is niet omdat er bepaalde tools of software geïmplementeerd worden, dat mensen deze ook kunnen gebruiken.

Die negatieve emotionele reacties en symptomen kan je samenvatten in één woord: technostress. Een rechtstreeks gevolg van het gebruik van technologie zoals je smartphone, laptop en/of digitale online tools.

Bij How’s Work onderscheiden we 4 soorten techno-stressoren, oftewel oorzaken van stress die te maken hebben met alles wat digitaal is:

  • Techno-overload: een uitpuilende mailbox, verschillende communicatiekanalen en nieuwe tools, meeting marathons… Op de duur kan je nergens meer aan uit.
  • Techno-interruption: constante meldingen en berichtjes verpesten je concentratie, maar alles zomaar afzetten geeft je dan weer FOMO.
  • Techno-invasion: je werk dringt soms binnen in je privéleven (‘s avonds, in het weekend of zelfs op vakantie) waardoor je niet meer kan ontspannen.
  • Techno-complexity: nieuwe technologieën ontwikkelen zich razendsnel, wat ervoor zorgt dat het moeilijk is om mee te zijn én te blijven.

Techno-stressoren aanpakken als bedrijf

Elke organisatie heeft dus een belangrijke verantwoordelijkheid als het aankomt op digitaal welzijn. Als je medewerkers allerlei digitale tools nodig hebben voor hun werk, dan moet je hen ook helpen om er slim en bewust mee om te gaan. Want het is nu eenmaal zo dat technologie anders negatieve gevolgen kan hebben voor onze fysieke en mentale gezondheid.

 

Maar hoe doe je dat dan, die technostress inperken? Wel, eigenlijk kunnen de mensen van HR en IT best eens samen aan tafel zitten. Een goede onboarding waar ook alle tools gedetailleerd in worden opgenomen neemt bijvoorbeeld al meteen een stuk techno-complexity weg. Check, dat is al een best easy fix.


En wat als medewerkers een pop-up zouden kunnen krijgen dat ze best wat focustijd inplannen als ze de week erop veel meetings hebben? Met tools zoals Microsoft Viva en Teams is dat nu al mogelijk.

Laat HR en IT elkaar versterken

Om technostress te voorkomen helpen dus niet alleen goede afspraken, maar ook… ja, digitale oplossingen. Dat is precies waarom we met How’s Work een partnership zijn aangegaan met Cegeka. Zij helpen organisaties met office toepassingen, en samen met ons zorgen ze ervoor dat die tools niet ten koste gaan van het digitaal welzijn op de werkvloer. Integendeel! 

 

Door de juiste toepassingen krijgen leidinggevenden net meer inzicht in de focustijd binnen hun team, het aantal meetings per week of maand, enzovoort. Zo kunnen ze korter op de bal spelen als de productiviteit en/of het welzijn een dipje kennen.

Het schrikbeeld dat soms wordt opgehangen rond digitaal werken is dus niet nodig. Digitale tools zijn een enorme meerwaarde, zolang je weet hoe je ze het beste gebruikt. Daarom is het extra belangrijk dat HR en technologie ontwikkelaars de handen in elkaar slaan!

UP-TO-DATE BLIJVEN ROND DEZE TOPICS?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

onze events

Keep
In Touch